Digita mahdollistaa
EN

Kohti hajautettua arkkitehtuuria – apuna modulaariset datacenterit

Modulimaiset datacenterit taipuvat moneen, kuten varakonesaleiksi. Mobiilimastojen yhteyteen sijoitettuna ne palvelevat hyvin myös hajautetun arkkitehtuurin maailmaan siirtymistä, koska sovellukset ja sisällöt pystyy jakamaan tehokkaasti. Digita tarjoaa minidatacentereille huippulokaatioita eri puolella Suomea.

Videosisältöjä, sovelluksia ja muita mobiilipalveluita käytetään koko ajan enemmän ja enemmän. Kuluttajat vaativat palveluilta saumattomuutta ja nopeutta, mikä asettaa tiedon käsittelyn ja siirron infrastruktuurille kovia vaatimuksia. Valtakunnallista lähetinmastojen verkostoa hallitseva Digita jalostaa tätä ainutlaatuista resurssiaan vastaamaan näihin tarpeisiin.

”Suunta on aivan selvä. Keskitettyjen konesalien sijasta data ja laskentateho hajasijoitetaan tiheämmin pienempiin yksiköihin. Palveluiden käyttäjiä pystytään palvelemaan kustannustehokkaammin ja nopeammin, kun dataa ei tarvitse siirtää pitkiä matkoja, vaan se on haettavissa läheltä”, sanoo Digitan datacenter-palveluista vastaava johtaja Fredrik Brunberg.

Yksi sovellus, eri lokaatioihin hajautettuna

Digita alkaa tarjota konesalipalveluita mastojensa yhteydessä eri puolilla Suomea.

Aiemmin esimerkiksi sovelluksia pyöritettiin tyypillisesti yhdestä lokaatiosta. Mitä etäämpänä kyseisestä lokaatiosta sovellusta käytettiin, sitä hitaammaksi sovelluksen käyttö kävi, koska datansiirtoviive kasvoi. Hajautetussa maailmassa yhtä sovellusta pyöritetään useammalta, maantieteellisesti eri paikoissa sijaitsevilta palvelimilta, jolloin kyetään palvelemaan käyttäjiä laajemmalla alueella nopeasti.

”Esimerkiksi sisältöjen sekä sovellusten tarjoajien on välttämätöntä suunnitella arkkitehtuurinsa hajautettuun maailmaan sopivaksi. Vain siten he kykenevät tarjoamaan asiakkailleen korkeatasoisen käyttäjäkokemuksen”, Brunberg sanoo.

”Mastoissamme ovat läsnä kaikki merkittävät kotimaiset mobiilioperaattorit. Tulevaisuudessa maston juurelta pyöritettävät sovellukset saavat ainutlaatuisen ja nopean jakelukanavan. Tämä on jotain, mitä yksikään muu toimija Suomessa ei kykene tarjoamaan”, toteaa Brunberg.

Data Center kuin talopaketti

Digitan tarjoamat konesalimodulit ovat käytännössä merikontteja, joiden sisään sijoitetaan miniversio konesalista kaikkine tykötarpeineen. Ratkaisu toimii samalla periaatteella kuin talopaketit. Kontit rakennetaan sisältä valmiiksi ja kun moduli on valmis, se kuljetetaan omalle paikalleen Digitan maston läheisyyteen. Kun kontti on kytketty kiinni sekä sähkö- että tietoliikenneverkkoon, se on valmis käyttöön.

Brunberg on havainnut, että eri puolilla Suomea monentyyppisillä toimijoilla on konesalipalveluille suuri tarve, mutta niitä on hyvin rajallisesti tarjolla pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja omien konesalien rakentaminen alusta asti on kallista.

”Esimerkiksi sairaaloille varakonesalikapasiteetin järjestäminen voi olla todella suuri haaste, ja näin heille voidaan järjestää kustannustehokkaasti vaikka oma dedikoitu konesali toimintavarmojen yhteyksien äärelle”, Brunberg kuvailee.

Kontti-datacentereitä rakennetaan asemille

Digitan radio- ja tv-asemat tarjoavat kontti-datacentereille ensiluokkaiset puitteet. Ainutlaatuisten tietoliikenneyhteyksien lisäksi Digitan mastot ovat aidattuja ja valvottuja, ja niillä on järeät varmistetut sähkönsyöttöyhteydet. Ensi alkuun Digita tarjoaa kontti-datacenter-palveluita Espoossa, Oulussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Savonlinnassa, Tampereella ja Lahdessa.

”Seuraava kehitysaskelemme on pilvipalveluiden tarjoaminen. Edelläkävijäasiakkaat voivat hyötyä myös näistä ensimmäisten joukossa.”

Ambientia hyödyntää Digitan korkeatasoisia Colocation-palveluita

Lue koko tarina

FICIX2, yksi Suomen suurimmista internetin solmukohdista on Digitan huomassa

Asiakkaamme valitsi Digitan Data Centerin. Lue miksi!

Lue koko tarina

Toimiva konesaliratkaisu keskeisellä paikalla

Digita tarjoaa Planeetta Internetille ainutlaatuisen konesaliratkaisun maanalaisessa Data Centerissä Helsingin Pasilassa.

Lue koko tarina