Digita mahdollistaa
EN

IoT tuo älyä ja laatua rakentamiseen

Esineiden internetin tuomat mahdollisuudet ovat merkittävät rakentamisen laadun parantamisessa. Erityyppisillä rakentamiseen suunnitelluilla anturointiratkaisuilla voidaan mitata rakennusten olosuhteita, esimerkiksi lämpötilaa ja kosteutta, rakentamisen aikana ja vielä vuosia sen jälkeen. Tiedot välittyvät langattomasti Digitan LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvan IoT-verkon kautta halutuille verkkopalvelimille. LoRaWAN-teknologian etuina ovat kestävä yhteys, pitkä kantama ja pieni energiankulutus. Kyse on tärkeästä osasta laadunvarmistusta, joka lisää rakentajan luotettavuutta.

Lisäksi anturointi tuo uudenlaisia seurantamahdollisuuksia, jotka tehostavat työskentelyä suurella työmaalla. Siinä missä aiemmin olosuhteita on seurattu manuaalisesti mittaamalla, nyt tiedot saadaan reaaliaikaisemmin. Samalla voidaan vapauttaa resursseja muihin tehtäviin.

Digitan LoRaWAN-verkkoa hyödyntää myös MATOlog-anturointiratkaisu. Mato Engineering Oy tarjoaa erilaisia kuluttajille ja rakennusteollisuuteen tarkoitettuja anturiratkaisuja Digitan IoT LoRaWAN-tiedonsiirtoverkkoa hyödyntäen. Anturin avulla tiedot saadaan käyttöön välittömästi ja mittaamisesta sekä raportoimisesta tulee reaaliaikaista. Ratkaisu säästää aikaa, pienentää virheiden mahdollisuutta, parantaa läpinäkyvyyttä ja auttaa vastaamaan lainsäädännön sekä rakennustapaohjeiden vaatimuksiin.

Alla esiteltynä MATOlogin antureista MATOlog HOME ja MATOlog CURE.


MATOlog HOME = anturi + homemalli


Dynaaminen homemalli

MATOLog CURE

MATOlogin dynaaminen homemalli ottaa ensimmäisenä IoT-tuotteena maailmassa huomioon ympäristön muuttuvat olosuhteet homehtumisriskin arvioinnissa. Malli on jatkokehitetty VTT:n ja TTY:n kehitystyön pohjalta luodusta suomalaisesta homemallista, joka ennustaa homeen kasvua staattisissa olosuhteissa ja MATOlog homemalli soveltaa sen käytännön olosuhteisiin. Palvelun avulla voidaan seurata edullisesti rakenteiden ja tilojen homehtumisriskiä, niin rakentamisen kuin rakentamisen jälkeisenäkin aikana.

MATOlog CURE = anturi + kypsyysmalli

3-in-1 betonianturi

MATOlog Cure betonianturilla seurataan reaaliaikaisesti betonin kovettumista, kuivumista sekä käytön aikaista kostumista. Pilvipalvelussa toteutetun betonin kypsyysmallin avulla voidaan arvioida betonin lujuuden kehitystä ja näin optimoida betonivalun jälkeisen muotin purun ajankohtaa sekä valvoa valun lämpötilaa halkeilun tai jäätymisen estämiseksi. Palvelu ilmoittaa myös, milloin betoni on riittävän kuivaa pinnoitettavaksi.

Rakentamisen jälkeen anturi varoittaa myös mahdollisesta käytönaikaisesta vesivahingosta. Anturi sijoitetaan valuun eikä siitä jää pintaan mitään jatkorakentamista haittaavaa osaa. Tämä innovatiivinen ratkaisu lähettää tietoa vielä noin yhden metrin syvyydestä, mikä ei ole ennen ollut lainkaan mahdollista radiolaitteilla. Anturia on jo pilotoitu laajasti mm. Helsingin Olympiastadionin ja HSY:n Hiekkaharjun uuden vesitornin rakennustyömailla, sekä siltahankkeissa ja homekoulujen remonteissa.

Voimmeko auttaa sinua IoT-projektin suunnittelussa?

 

www.matolog.fi

Katso Mato Engineering Oy lehdistötiedote koskien MATOlog Home ja MATOlog Cure -palveluita.

IoT mullistaa yritysten arjen – tiedätkö, mistä on kyse?

Lue lisää

Mikä on LoRaWAN?

Lue lisää

Suomi on siirtymässä älykkääseen vesihuoltoon

Lue lisää

Esineiden internet tuo uusia ulottuvuuksia kiinteistöalalle

Esineiden internet eli IoT tuo lähes loputtomia mahdollisuuksia kiinteistötoimialan kaltaisille aloille, joita ei perinteisesti mielletä digitaalisiksi.

Lue koko tarina

IoT-teknologia avuksi porotalouteen

Rovaniemen Palojärvellä on otettu poronhoidossa askel modernimpaan suuntaan kun Digita ja Palojärven paliskunta ryhtyivät pilotoimaan porojen seurantaa IoT-verkon avulla.

Lue koko tarina

Puutarhayrittäjä saa IoT-teknologiasta turvaa ja aikaa

IoT-teknologialla toimiva seuranta tuo mielenrauhaa puutarhayrittäjälle, joka pystyy seuraamaan kasvuolosuhteita puhelimitse.

Lue koko tarina